Kuo europaletės skiriasi nuo kitų padėklų?

Mediniai padėklai yra labai funkcionalūs ir pritaikomi daugelyje sričių: nuo sandėliavimo, transportavimo iki naudojimo buityje. Tačiau ne visi mediniai padėklai yra europadėklai, kurių gamybos konstrukcija griežtai reglamentuota. Europos Padėklų Asociacija (EPAL) prižiūri, jog kiekviena euro paletė būtų gaminama tik iš jai skirtų, aukštos kokybės žaliavų: termiškai apdorotos medienos, specialių tvirtinimui skirtų vinių. Tad aptarkime, kuo europadėklai skiriasi nuo kitų medinių padėklų. 

Kertinis skirtumas – matmenys

Mediniai padėklai naudojami visame pasaulyje, tačiau vieno bendro susitarimo dėl jų matmenų nėra. Visgi galima skirti kelis populiariausius padėklų dydžių standartus.

Mūsų žemyne itin populiarios euro paletės gali būti tokių matmenų:

800×1200 mm;

1200×1000 mm;

1000×1200 mm;

800×600 mm.

Populiariausi yra 1200×800 mm dydžio padėklai, kurių aukštis – 14,4 cm.

Bet kas gaminti europadėklų negali – tam reikia gauti EPAL leidimą. EPAL itin griežtai prižiūri, kokios žaliavos, vinys naudojamos europalečių gamybai.

Dar vienas gerai žinomas yra ISO standartas, turintis šešis padėklų dydžius. Du iš jų (1200×1000 bei 1200×800 mm) sutampa su europadėklų matmenimis, tačiau kiti ne, pavyzdžiui, 1219×1016, 1140×1140, 1100×1100, 1067×1067 mm.

Taip pat dar skiriama dešimt Šiaurės Amerikos padėklų standartinių dydžių, tarp kurių yra panašių dydžių į europadėklų, tačiau tiksliai išmatavimai nesutampa.

Griežtas gamybos procesas

tikslumas ir taisyklių laikymasis. Mediniai padėklai, kurie yra priskiriami europadėklams, turi konkretų nustatytą elementų skaičių:

11 lentų;

9 kaladėlės (medinės arba iš presuotų pjuvenų);

78 specialios vinys.

Padėklo svoris yra apie 25 kilogramus, o jo išlaikomas svoris, laikantis saugumo, yra net 1 500 kg! Jei krovinys sukraunamas tinkamai, tai išlaikomos apkrovos gali būti net dar didesnės.

Europalečių gamybos procesas yra griežtai reglamentuotas ir vykdomas laikantis EPAL padėklų gamybos standarto. Išskirtinis dėmesys tenka saugai bei tvirtumo reikalavimams.

Tik kokybiškos žaliavos

Dar vienas europadėklų skirtumas, palyginti su kitais padėklais, yra naudojamos žaliavos. Ne visiems padėklams jos pasirenkamos geros, tvirtos ir kokybiškos. Yra medinių padėklų, kurių gamybai naudojamos medienos „atliekos“, nesirenkamos kokybiškos priemonės. Tačiau kalbant apie europadėklus tai dėmesys kokybei maksimaliai skiriamas nuo pirmųjų žingsnių, t. y. nuo žaliavų pasirinkimo. Europalečių gamybai naudojamos tik aukštos kokybės žaliavos, tvirtinimo elementai, daug dėmesio skiriama ir pačiam darbui. Štai kodėl europadėklai yra tvirti, gali būti naudojami pakartotinai bei atlaiko net labai dideles apkrovas

Pakartotinis naudojimas

Visi mediniai padėklai skiriasi jiems naudojamomis medžiagomis, jų kokybe, tad ir savo tvirtumu, atsparumu svoriui ir pan. Eksploatuojami mediniai padėklais dėvisi, natūralu, tad prastesnės kokybės jie bus tinkami naudoti vos vieną kartą. Štai šiame kontekste europadėklai demonstruoja dar vieną savo išskirtinumą – jie yra susigrąžinami bei sėkmingai naudojami pakartotinai. Svarbu tik įsitikinti, jog susigrąžinami padėklai yra originalūs. 

Būtina paminėti svarbų aspektą, jog europadėklus galima remontuoti, atkuriant jų pirmines savybes. Tiesa, remontas turi būti licencijuotas, jo negalite atlikti savo nuožiūra.

Kaina

Naujos euro paletės nuo kitų medinių padėklų dažnai išsiskiria ir kiek aukštesne kaina. Tačiau neskubėkite daryti skubotų išvadų, nes šiame kontekste būtina įvertinti, jog euro padėklai naudojami pakartotinai, jie gali būti remontuojami ir eksploatuojami, kol visiškai susidėvės. Tad kaskart nereikės įsigyti naujų, todėl ilgalaikėje perspektyvoje tokios paletės išeina visai pigios, o kokybė pavydėtina.

Kaip atskirti europadėklus nuo kitų?

Jau minėjome, kad europadėklai yra atitinkamų matmenų, juos sudaro nustatytas skaičius elementų, tačiau kaip dar greitai galima atskirti, ar medinis padėklas priskiriamas prie europadėklų ar ne? Tai padaryti padės ženklinimas. Tad norėdami greitai įvertinti, ar padėklas atitinka europaletėms keliamus reikalavimus, apžiūrėkite gaminį ir įvertinkite, ar yra tokie jo kokybę liudijantys ženklai:

tiek ant kairės, tiek ant dešinės kaladėlių turi būti išdegintas EPAL logotipas;

ant centrinės kaladėlės turi būti matomas gamintojo kodas, pagaminimo data ir EPAL kokybės kabė;

HT žyma – pastaroji patvirtina, kad šio padėklo gamybai buvo naudota tik apdorota mediena.

Kartais tie, kam reikia mažesnių europadėklų kiekių, ypač asmeniniam naudojimui, ieško jų skelbimų portaluose. Tačiau nesusigundykite frazėmis „atiduodu“, „dovanoju“ ar „pigiai parduodu“ – kaip jau minėjome, įsitikinkite, kad parduodami gaminiai tikrai atitinka euro padėklams keliamus reikalavimus.

Kur pirkti europadėklus?

Jei ieškote, kas parduoda europadėklus Lietuvoje, siūlome susisiekti su UAB „Alsena“, siūlančia aukštos kokybės europadėklus transportavimui, sandėliavimui ar kt. Įmonė turi leidimą gaminti šio tipo padėklus, itin atsakingai renkasi žaliavų tiekėjus, superka medieną paletėms, taip pat gali pasiūlyti ir europalečių remonto paslaugą. Jei kokybę ir itin atsakingą požiūrį į kiekvieną klientą bei produkciją laikote privalumais, tuomet tai bus labai geras sprendimas. Susisiekti galite paskambinę telefonu arba internetu – užpildę formą svetainėje.

Your email address will not be published. Required fields are marked *